Ofta när det kommer en ny elev till mig ber de om att få hjälp med att förbättra deras hållning. För de har hört från olika personer att de har en dålig hållning och att det är därför som de har ont här eller där. Så vad är egentligen en bra vs dålig hållning? Hur många gånger har man inte fått höra: – sträck på dig! -Du ser ju ut som en säck potatis. Sitt rak i ryggen!


Men vad är rak i ryggen och hur hör det ihop med en god hållning?


Många är vi som har en uppfattning om att hållningen är något som är statiskt, som att jag ska hålla upp min ryggrad rakt upp. Med min erfarenhet i dag vill jag säga att två saker är direkt fel med denna uppfattning.

  • Nr1: Genom Moshe Feldenkrais och Feldenkrais® Metoden har jag fått erfara att hållning är allt annat än statiskt. Det handlar om att du ska kunna ta dig i vilken riktning du vill utan att behöva förbereda dig. Du ska alltså kunna ta dig fram-bak, upp- ner eller hö-vänster när man vill utan att behöva ändra eller förbereda något först. När du är där att du kan välja vilken riktning du vill utan förberedelse då har du en god hållning. Det handlar alltså om balans – den mest instabila punkten som existerar, och att balanspunkten ska ligga i mitten av alla riktningar; fysik.
  • Nr 2: Jag hoppas innerligt att du inte har en rak ryggrad, en hälsosam ryggrad ska ALDRIG vara rak. Ryggradens konstruktion består av kurvor- in o utbuktningar som bildar ett svagt s när man ser det från sidan. Detta för att kraften som går igenom ryggraden ska absorberas och för att det ska bli svikt i ryggraden när vi rör oss. Hade vi haft en rak ryggrad där kotorna varit staplade direkt ovanpå varandra hade det blivit väldigt stumt och många stötar hade gått rakt upp i vårt huvud och vår hjärna.

Så målet är inte att med muskelkraft hålla upp en rak ryggrad utan att hitta mitten och balansen mellan alla riktningarna och att hitta ryggradens naturliga kurvatur och där skelettet benen är staplade med tyngdkraften i varandra. När du når detta har du i mina ögon en god och effektiv hållning som kostar dig minimalt med energi och du är fri till att kunna röra dig.