Metoden med det konstiga namnet som förändrade mitt liv, vad är det egentligen, hur går det till och var kommer det konstiga namnet ifrån?

Vad är Feldenkrais  Metoden?

Jag ska börja med att förklara vad det är, vad det hela går ut på. 

Feldenkrais® Metoden, som jag till vardags kallar Feldenkrais, är en metod för att förbättra människors liv genom att förbättra hur vi rör oss påverkar vi hur vi känner, tänker om oss själva och vår omgivning och hur vi ser världen omkring oss. Detta gör att vi upplever världen på ett annorlunda sätt. För mig blev världen ljusare, med fler färger, när jag började utföra Feldenkrais. Jag känner mig friare i kropp och själ. Jag fastnar inte längre i negativa tankespiraler på samma sätt som jag gjorde förr. Jag har lärt mig hur jag tar hand om mig själv och är snäll mot mig själv och inte pressar mig själv över gränser som jag eller min omgivning satt upp för mig. 

Feldenkrais har sin grund i barnets motoriska utveckling och använder sig av de principer som spädbarn gör när de lär sig bland annat att rulla från rygg till mage, börja krypa och senare gå. Det är ingen som kan tala om hur barnet ska göra för att lära sig detta utan dom får testa sig fram genom nyfikenhet, frustration. Att hitta sin inre styrka och kraft är viktiga nycklar i denna process.

 

Feldenkrais bygger på Neuroplasticitet som betyder att vår hjärna är formbar och har en fantastisk förmåga att förändras.   Den anpassar sin struktur efter den miljö vi lever i och de uppgifter vi utför under hela livet. En stor del av livet består av upprepningar dag in och dag ut. Vi gör samma saker, tänker samma tankar. Det gör att vi känner oss på samma sätt och upplever vår värld på liknande vis varje dag. Man fastnar i ekorrhjulet. När vi springer runt där inne uppstår skador och olika typer av stress; vi tar inte paus, vi äter inte tillräckligt näringsrik mat, någon säger till oss att vi bör ta i mer eller springa fortare och vi börjar använda oss själva på ett sätt där vi tappar fokus inåt, vi slutar känna efter hur det känns och vår hjärna blir uttröttad, vi använder mer kraft än vad som är nödvändigt. Nervsystemet gasar och bromsar samtidigt och den här cocktailen leder till slitage, smärta, spänningar i muskler, dålig hållning, försämrad andning m.m. Din kapacitet försämras helt enkelt. Men när vi återigen ökar vår kroppsmedvetenhet och lägger fokus på hur vi utför rörelser, och ställer oss frågor som hur lite kraft kan jag använda, känns det bra när jag gör så här, hur transporteras rörelsen igenom min kropp, hur andas jag, spänner jag mig någonstans som jag inte behöver eller hindrar det jag vill göra?

Dessa frågor får vår hjärna att omorganiserar sig så vi kan lära oss nya saker och kan förbättra hjärnans funktioner. Detta innebär att vi har en möjlighet att till viss del reparera skador och förhindra sjukdom i hjärnan men framför allt att förändra de rörelsevanor vi har och ge vår hjärna den stimulans den behöver för att fortsätta att utvecklas. 

Tillåt hjärnan reflektera och göra dessa anpassningar som den är så bra på. Spända muskler kan slappna av och kroppen kan räta upp sig utan ansträngning. Man kommer i balans, både fysiskt och mentalt då TANKE- KÄNSLA- RÖRELSE – UPPFATTNINGSFÖRMÅGA hänger ihop och förändrar du en av dessa påverkas även de andra.  

 

Hur går då de hela till?

Ja det är en fråga som jag ofta får. 

Vi hade tidigare två olika sätt att jobba på. Ett som oftast är i grupp som vi kallar för Medvetenhet Genom Rörelse och ett där man arbetar enskilt med eleven i fråga som vi kallar för Funktionell integrering. Men nu i och med Covid- 19 har även ett tredje sätt utvecklats som vi ännu inte har satt ett namn på, men jag väljer att kalla det för Enskild Feldenkrais lektion online. 

Medvetenhet genom rörelse – MGR

Så undervisas dessa lektioner oftast i grupp. Jag följer en viss strukturmall på lektionen och guidar dig att känna och uppmärksamma vad du gör, testa olika variationer.  Rörelserna görs för det mesta liggandes eller sittandes. Jag ber dig göra det i din egen takt, inom ramen för vad som känns bra för dig och inte gör ont. Du lär dig att ta hand om dig själv och göra saker på ett sätt som känns bra. 

 Det finns mer än tusen olika lektioner med rörelser som sträcker sig från utvecklings baserade mönster till innovativa och nya utmanande och roliga kombinationer av rörelser. En lektion tar ca 45 minuter och finns alltid tid för frågor och reflektion efteråt.

 

Funktionell integrering- FI

Dessa enskilda lektioner är speciellt utformad för att möta dina behov och begränsningar. Du ligger oftast på en lång och bred stoppad bänk. Du har på dig kläder som är bekväma och tillåter rörlighet. Med mina händer guidar jag dig med lätt beröring till att upptäcka ny och mer varierande användning av dig själv, hitta både nya och bortglömda rörelsemönster, och framför allt att det finns möjlighet att välja det som är bäst för dig just här och nu.
En lektion tar ca 45 minuter första besöket något längre.

Och så till det nyutvecklade sättet enskilda Feldenkrais lektioner online. Det är som en blandning av det andra två där jag anpassar mig till individen så som i en FI men använder mig av olika bitar från olika MGR lektioner som jag skräddarsyr just till dig och de som du vill ha hjälp med just för stunden. 

Så oavsett vilken av dessa tre alternativ man väljer så tränar vi det kinestetiska sinnet, vårt känselsinne. Här tränar vi varken muskler motion eller styrka, vi tränar inre och yttre fokus och vår kroppsmedvetenhet. Därför görs rörelserna långsamt och inkännande. Vi gör rörelserna för att balansera de två delarna av vårt nervsystem så att lugn och ro delen, som oftast trycks undan i vår vardag, ska få mer utrymme. 

 

Är det något för mig?

Ja det är det och jag ska försöka förklara varför: eftersom Feldenkrais handlar om att förbättra rörelse för att nå sin fulla potential och det faktum att vi inte kan välja bort att röra på oss för då skulle vi dö.  Så är det enkla svaret att Feldenkrais är för alla från tidig barndom till hög ålder. Om det är så att man vill förbättra, bli smidigare uthålligare, effektivare inom det man gör. Oavsett vad det är man gör.

Några områden som Feldenkrais används inom är rehabilitering, friskvård, motions- och idrottsverksamhet, och av dansare, musiker, sångare med flera

Feldenkrais kan hjälpa dig när du känner dig trött. Men också när du är hypad och överenergisk kan det hjälpa dig komma ner i varv. För mig har Feldenkrais blivit ett sätt att leva något som inte längre är något jag gör ibland utan det jag lär mig är så fundamentalt i mig att de nycklar och verktyg jag fått alltid finns där. Om det är så att jag har ont i min kropp känner att hållningen håller på att säcka ihop eller jag har lite ångest, finns det alltid något att hämta från denna fantastiska metod. 

Vilka resultat kan jag förvänta mig? 

Det man kan förvänta sig genom att göra långsamma medvetna rörelser på detta vis är en förändring. I början kan det kännas konstigt och ovant men snart upptäcker man att allt går lite lättare, det blir inte så svårt att vända sig om i bilen när man ska backa. Man känner att man håller upp axlarna och kan då släppa ner dem igen innan man får så där ont i nacken eller den där huvudvärken sätter in. Och om man håller på med något inom träning, motion eller spelar instrument sjunger eller dansar kommer man även känna att saker och ting förändras här. För min egen del så får jag inte längre träningsvärk på samma sätt när jag rider och då kan de gå mycket långt mellan de tillfällen då jag rider. Förr kände jag i princip alltid av att jag hade ridit i mina höfter. Bara en sådan sak att kunna träna och vara aktiv utan att få träningsvärk.  

Förutom min egen upplevelse berättar elever att de inte bara känner en skillnad i hur de rör sig eller kan vara mer aktiva utan att även allmän hälsa och välbefinnande, vilket leder till bättre uppmärksamhet, tankeförmåga, känslomässig motståndskraft, koordination, balans och lättare andning.

 När du lär dig att använda mer av dig själv i en rörelse minskar belastningen på respektive kroppsdel. Överarbetade kroppsdelar blir avlastade och spänningar och smärta kan klinga av. Andra effekter är t ex ökad rörlighet, skönare hållning, bättre balans och friare andning.

Jaha men nu fattar jag så det är som….

…Yoga? 

-Många drar slutsatsen att Medvetenhet Genom Rörelse är som Yoga. Men nej där är skillnader. I Feldenkrais® Metoden och MGR guidas man genom frågor och riktad uppmärksamhet till invändig känsla att upptäcka sitt eget rörelsemönster till skillnad från yogan där någon demonstrerar rörelsen och man gör efter någon annan. I MGR: uppmuntras du att GENOM rörelse uppmärksamma dig själv och bli medveten om dina egna vanemässiga rörelsemönster för att hitta nya och effektivare. Det är vägen till målet som vi utforskar och inte självaste målet i sig. Det intressanta är HUR du gör, istället för hur mycket kan jag göra. I Feldenkrais® Metoden letar man efter enklaste, lättaste vägen där du behöver använda minsta möjliga kraft för att gör det du vill. Vi stretchar inte musklerna och stannar i olika positioner likt det som man gör i yoga. MGR använder rörelsen och du bes hela tiden hålla dig inom ramen för vad som känns lätt och bekvämt för att där nå nervsystemet och inte sätta det i stress utan vi kommer i kontakt med nervsystemets lugn och ro system och får tillgång till mer rörelse. 

… gympa då? 

– Nä vi tränar uppmärksamhet fokus och kroppsmedvetenhet inte muskelstyrka och kondition direkt, men det kan bli en bieffekt när vi om organiserar oss och blir medvetna om allt extra och onödigt som vi gör och har då möjlighet att skala bort det.

… Massage? 

– Nä, när vi utför FI har man bekväma kläder som tillåter rörelse på sig och man ligger på en låg bred brits. Pedagogen arbetar med nervsystemet och tydliggör skelettet, vi ”knådar” inte muskler och det ska inte göra ont eller kännas obehagligt för att vi inte vill belasta nervsystemet och riskera att det går in i försvarsläge.

… sjukgymnastik då? 

– Nä, när det gäller Feldenkrais och FI tittar pedagogen på helheten och hur alla kroppsdelar samarbetar med varandra och vilka delar som hamnat i skymundan och gör dessa medvetna igen. Man fokuserar på helheten och inte bara på området som gör ont. Fokus i en FI ligger på HUR du använder hela dig själv i en rörelse och HUR du kan påverka smärtan genom rörelsen så det gör mindre ont.

Var kommer egentligen namnet Feldenkrais ifrån?

Det är efternamnet på metodens grundare helt enkelt. Vilket vissa kan tycka vi borde byta ut då det inte alls beskriver det vi gör. Men det finns många träningsmetoder, kostmetoder m.m som är döpta efter sin grundare så vi håller fast vid att kalla det Feldenkrais. 

Moshe Feldenkrais (1904-84) föddes i Ukraina. Efter sin ingenjörsexamen doktorerade han i fysik och arbeta som forskningsassistent åt Joliot-Curie (Nobelpristagare i kemi år 1935)

Feldenkrais intresse för kroppen ledde till mötet med Jigoro Kano, den moderna judons grundare. Tillsammans med Kano introducerade Feldenkrais judon i västvärlden och blev en av de första européerna att få svart bälte.

En knäskada från ungdomen som förvärrades fick honom att börja utforska sambandet mellan medveten närvaro och rörelse och hur det i sin tur påverkar hela individen. 1949 publicerades hans första bok ”Body and mature behavior” ”Kroppen och det mogna beteendet” (Booklund förlag, 2010). Och här rullade det sedan på till där vi är idag.

 

Tack för att du läst hela detta mastodont inlägget. Lämna gärna en kommentar och gå in på min hemsida och se vad jag kan hjälpa dig med.