Anna’s KroppsCentrum

Feldenkrais® och Ridning

Alla föds med en asymmetri i kroppen, en oliksidighet. Det innebär att man använder höger och vänster sida olika, utan att veta om det. Detta gör att man tex belastar ett ben mer eller drar upp en axel. Bara det faktum att du är höger eller vänsterhänt gör dig oliksidig. Om ryttaren sitter lite snett på hästen kommer en höft att belastas mer, detta i sin tur går ner i hästen och den får bära mer vikt på ena rygghalvan och blir snedbelastad.

Feldenkrais® Gör att du hittar balans och jämnhet i kroppen och kan sitta mitt över din häst och ha lika mycket vikt på båda sittbenen.

När man sätts inför en svår övning eller situation tillsammans med hästen, är det mycket vanligt att man går in i vanemässiga spänningsmönster tex biter ihop tänderna, håller andan, kniper med tårna. Så fort en kroppsdel har ett spänningstillstånd hindras rörelsen både i vår och hästens kropp. Dessutom kan hästen reagera på vårt spänningstillstånd som att vi signalerar om fara, och reagera där efter.

Med Feldenkrais® lär du dig hantera spänningstillstånd bättre. Genom att använda så lite muskelspännig som är nödvändigt kan du lära dig ge hästen information på ett tydligare sätt.

Timingen i vår hjälpgivning är ytterest viktig, Ger man inte en hjälp i rätt tid och plats har man ingen nytta av den.

Feldenkrais® hjälper dig att koordinera dig på ett bättre sätt. Man får en bättre känsla för rörelse i sig själv och hästen. Det blir lättare att känna hur hästen rör sig, var den har sina fyra ben och var den sätter ner sina hovar i marken i relation till sig själv och ryttaren.

 

Med Feldenkrais® Metoden,
enskilt Funktionell Integrering
i grupp Medvetenhet Genom Rörelse- MGR 
eller tillsammans med din häst,
hjälper jag dig att hitta balans, följsamhet och harmoni i din ridning.

Priser hittar du här